turkmath.org

Türkiye'deki Matematiksel Etkinlikler


21 Kasım 2018, 15:00


İstanbul Üniversitesi Matematik Konuşmaları

Nanoteknoloji Uygulamaları: “Verilerin Kaydedilmesi”

Namık Akçay
İstanbul Üniversitesi, Türkiye

Nanoteknolojideki gelişmeler birçok alanda yenilikler sunmaktadır. Su geçirmez kumaşlar, kir tutmayan boyalar günlük hayatımızda yer almaya başlasa da en önemli ilerlemeler tıp/eczacılık ve bilgisayar teknolojilerinde beklenmektedir. Nanoteknoloji çok disiplinli bir çalışma alanı olup temelde 1-100nm aralığındaki atom ya da molekül gruplarının teknolojide kullanılması anlamına gelir. Malzemelerin boyutlarının küçülmesi fiziksel özelliklerinde değişime yol açar. Böylelikle aynı malzemeler boyutları değiştirilerek teknolojide farklı amaçlarla kullanılabilir. Bu da nanoteknoloji çağının başlangıcıdır. Bilgisayar teknolojisinde önemli sorunlardan birisi oluşturulan verilerin saklanmasıdır. Günümüzde bellek endüstrisi, üretilen büyük miktarlarda verilerin hızlı kaydedilmesi ve güvenli bir şekilde saklanabilmesi için yaygın olarak kullanılan Flaş Belleklerin ve DRAM’lerin üstün özelliklerini bir araya getirecek bir bellek aygıt üretme arayışı içerisindedir. Bilgisayarlarda geçici (volatile) hafıza birimi olarak kullanılan DRAM’ler, işlemcilere göre daha yavaş çalışsa da Flaş belleklerle kıyaslandığında oldukça hızlıdırlar. DRAM’ler de saklanan bilgi periyodik aralıklarla yenilenmelidir. Ancak, güç kesildiğinde saklanan bilgi kaybolur. Kalıcı hafızaya sahip, hızlı ve dayanıklı bir bellek aygıt nasıl yapılır? Bu soruya cevap arayışı “Kuantum Noktaları temelli bellek aygıt” kavramını ortaya çıkarmıştır. Bu kavramın temel prensibi, birkaç nanometre büyüklüğündeki Kuantum Noktalarını, bilgi saklama birimi olarak kullanmak ve Kuantum Noktasındaki taşıyıcı durumlarını kontrol edebilmektir. Seminerde nanoteknoloji hakkında genel bilgiler verilerek veri saklama alanındaki deneysel çalışmalar anlatılacaktır.
Diğer Türkçe
İ.Ü. Matematik Bölümü D-II

iu 20.03.2020

Yaklaşan Seminerler Seminer Arşivi
 

İLETİŞİM

Akademik biriminizin ya da çalışma grubunuzun ülkemizde gerçekleşen etkinliklerini, ilan etmek istediğiniz burs, ödül, akademik iş imkanlarını veya konuk ettiğiniz matematikçileri basit bir veri girişi ile kolayca turkmath.org sitesinde ücretsiz duyurabilirsiniz. Sisteme giriş yapmak için gerekli bilgileri almak ya da görüş ve önerilerinizi bildirmek için iletişime geçmekten çekinmeyiniz. Katkı verenler listesi için tıklayınız.

Özkan Değer ozkandeger@gmail.com

DESTEK VERENLER

ja2019

31. Journees Arithmetiques Konferansı Organizasyon Komitesi

Web sitesinin masraflarının karşılanması ve hizmetine devam edebilmesi için siz de bağış yapmak, sponsor olmak veya reklam vermek için lütfen iletişime geçiniz.

ONLİNE ZİYARETÇİLER


©2013-2024 turkmath.org
Tüm hakları saklıdır