turkmath.org

Türkiye'deki Matematiksel Etkinlikler


23 Kasım 2018, 14:00


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Matematik Topluluğu Seminerleri

Euclid Dışı Geometriler

Saniye Can
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkiye

Geometrinin başlangıcı, 4000 yıl kadar önceye kadar gider. İlk zamanlar geometriden sadece fiziksel ihtiyaçların karşılanması için yararlanılırken, eski Yunanlılar zamanında matematik gerçekler üzerinde tartışmalar başlatılır ve geometri, matematiksel bir sistem olarak geliştirilir. Yunan matematikçilerden Euclid M.Ö. 300 yıllarında bugün yakından bildiğimiz geometriyi aksiyomatik bir sistem olarak inşa eder. Euclid geometrisi düzlemlerde ve eğikliğin göz ardı edilebileceği küçük ölçeklerde doğru işlemekle birlikte gerçek hayatta karşılaşılan geometri problemleri daha çok Euclid dışı geometrinin konusunu oluşturur. 19. yüzyıl başlarında Macar matematikçi Bolyai, Rus matematikçi Lobachewsky ve Alman matematikçi Riemann tarafından Euclid geometrisinden farklı geometriler geliştirilir. Bu geometriler, sırasıyla, küresel geometri ve hiperbolik geometri olarak bilinir. Bu değişiklik, yüzyılımızda matematikte görülen büyük ilerlemenin en önemli faktörlerden biridir. Euclid dışı geometrilerin çıkış noktası Euclid’in “Elementler” adlı 13 ciltlik eserinde kullandığı 5 postulattan beşincisi olan paralellik postulatına (Bir doğrunun dışındaki bir noktadan kendisine ancak bir paralel çizilebilir) dayanmaktadır. Küresel geometri “bir doğruya dışındaki bir noktadan hiçbir paralel çizilemez”, ve hiperbolik geometri “bir doğruya dışındaki bir noktadan birden fazla paralel çizilebilir” aksiyomlarını kullanmaktadır. Ayrıca Euclid metriği dışında tanımlanan metrikler yardımıyla yeni geometriler geliştirilmiştir. Bu geometrilerden sık karşılaştığımız Lorentz ve Minkowski geometrileridir.
Matematik Türkçe
D205 / Prof. Dr. Arif KAYA Seminer Salonu

comu 20.03.2020_14:07'de değişiklik yapıldı!

Yaklaşan Seminerler Seminer Arşivi
 

İLETİŞİM

Akademik biriminizin ya da çalışma grubunuzun ülkemizde gerçekleşen etkinliklerini, ilan etmek istediğiniz burs, ödül, akademik iş imkanlarını veya konuk ettiğiniz matematikçileri basit bir veri girişi ile kolayca turkmath.org sitesinde ücretsiz duyurabilirsiniz. Sisteme giriş yapmak için gerekli bilgileri almak ya da görüş ve önerilerinizi bildirmek için iletişime geçmekten çekinmeyiniz. Katkı verenler listesi için tıklayınız.

Özkan Değer ozkandeger@gmail.com

DESTEK VERENLER

ja2019

31. Journees Arithmetiques Konferansı Organizasyon Komitesi

Web sitesinin masraflarının karşılanması ve hizmetine devam edebilmesi için siz de bağış yapmak, sponsor olmak veya reklam vermek için lütfen iletişime geçiniz.

ONLİNE ZİYARETÇİLER


©2013-2024 turkmath.org
Tüm hakları saklıdır