turkmath.org

Türkiye'deki Matematiksel Etkinlikler


02 Kasım 2018, 14:30


İstanbul Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği Bölüm Seminerleri

Büyük Veri Çerçevesinde Veri Madenciliği

Gökhan Silahtaroğlu
İstanbul Medipol Üniversitesi, Türkiye

Veri madenciliği daha önce bilinmeyen, geçerli, kullanılabilir, değerli verilerin geniş veri setlerinden elde edilmesidir. Veri madenciliği, günlük yaşamın bir parçası olarak kaydedilen ve biriken verilerin artmasıyla beraber oldukça popüler hale gelmiştir. Kullanım alanları işletme, mühendislik, tıp, güzel sanatlar, pazarlama dolandırıcılık tespiti gibi birbirinden farklı değişik sektörlerdedir. Veri Madenciliğinin temelde üç ayrı modeli vardır. Bunlar; sınıflandırma, kümeleme ve birliktelik analizi modelleridir.
Literatürde Veri Madenciliğinin metinlerle yapılması ayrı bir konu olarak Metin Madenciliği olarak ele alınmaktadır. Metin madenciliği bazı kaynaklarda web madenciliği olarak da adlandırılmaktadır. Büyük verinin artması ile birlikte veri madenciliği ve metin madenciliği birlikte anılır olmuşlardır ve büyük veri analizlerinde kullanılmaktadırlar. Büyük verinin yaygınlaşması ile birlikte veri madenciliği daha güçlü algoritmalara ve daha güçlü donanıma ihtiyaç duymaya başlamıştır. Büyük verinin 5 özelliği vardır. Bu özelliklerden sadece bir tanesi verinin büyük ya da çok olmasıdır. Diğer özellikleri büyük verinin zengin olduğunu içinde değerli bilgilerin olduğunu belirten özelliklerdir.
Veri Madenciliği disiplininin kullandığı algoritmalar matematiğe dayalı makine öğrenmesi algoritmalarıdır. Bu algoritmalar tamamen matematiksel işlemlere dayanmaktadır. Veri madenciliği bu anlamda bir veri tabanı sorgusu değil, yapay zekanın uygulama alanlarından biridir. Bu seminerde veri madenciliğinin ne olduğu, nasıl kullanılacağı ve kullanım alanları anlatılacaktır. Ayrıca algoritmalarına kısa örnekler verilerek hem sayısal hem de uygulamalı bir örnek yapılacaktır.
Sinir Ağları ve Yapay Zeka Türkçe
Matematik Mühendisliği Bölümü B1-326

itu 20.03.2020

Yaklaşan Seminerler Seminer Arşivi
 

İLETİŞİM

Akademik biriminizin ya da çalışma grubunuzun ülkemizde gerçekleşen etkinliklerini, ilan etmek istediğiniz burs, ödül, akademik iş imkanlarını veya konuk ettiğiniz matematikçileri basit bir veri girişi ile kolayca turkmath.org sitesinde ücretsiz duyurabilirsiniz. Sisteme giriş yapmak için gerekli bilgileri almak ya da görüş ve önerilerinizi bildirmek için iletişime geçmekten çekinmeyiniz. Katkı verenler listesi için tıklayınız.

Özkan Değer ozkandeger@gmail.com

DESTEK VERENLER

ja2019

31. Journees Arithmetiques Konferansı Organizasyon Komitesi

Web sitesinin masraflarının karşılanması ve hizmetine devam edebilmesi için siz de bağış yapmak, sponsor olmak veya reklam vermek için lütfen iletişime geçiniz.

ONLİNE ZİYARETÇİLER


©2013-2024 turkmath.org
Tüm hakları saklıdır