turkmath.org

Türkiye'deki Matematiksel Etkinlikler


24 Ekim 2018, 15:00


İstanbul Üniversitesi Matematik Konuşmaları

In silico Biyoloji: Omik Teknolojilerden Sentetik Biyolojiye

Şule Arı
İstanbul Üniversitesi, Türkiye

Günümüzde yaşam bilimlerinde ve moleküler biyolojideki hızlı veri birikimi, bulguların analizinde matematiksel yaklaşımların kullanımını artırmıştır. Genotip-fenotip ilişkisinin aydınlatılmasına odaklanmış olan yaşam bilimleri 2000’li yıllardan itibaren gelişen süreçteki olağanüstü ilerlemeyi, İnsan Genom Projesi’nin önünü açtığı “omik teknolojileri” ile gerçekleştirmiş ve bu teknolojiler kullanılarak farklı biyolojik sistemler düzeyinde veri analizleri yapılabilir hale gelmiştir. Biyolojik bileşenlerin yapı ve işlev gibi özelliklerinin anlaşılması için kullanılan tekli analizlere dayanan geleneksel yöntemin tersine, sistem biyoloji yaklaşımı, bu bileşenlerin oluşturduğu karmaşık ağların etkileşimlerini aydınlatmaya odaklanmıştır. Genetik varyasyonlar, hastalıkların genetik mekanizmalarının aydınlatılması, kanserleşme ve gelişim gibi karmaşık biyolojik süreçlerin araştırılmasında kullanılan modern ve güvenilir bir yaklaşım haline gelmiş olan sistem biyoloji, mühendislik uygulamalarının yardımıyla “sentetik biyoloji”nin doğuşuna neden olmuştur. Çok karmaşık özellikteki biyolojik sistemlerin araştırılması, anlaşılması ve amaca uygun şekilde geliştirilmesi, özellikle sağlık, çevre, enerji, akıllı biyomateryal üretimi, kimya vb. endüstrilerde kullanılmak üzere hem insanlığa hem de biyoteknolojiye hizmet etmek amacıyla artan şekilde devam etmektedir.
Diğer Türkçe
İ.Ü. Matematik Bölümü D-II

iu 20.03.2020

Yaklaşan Seminerler Seminer Arşivi
 

İLETİŞİM

Akademik biriminizin ya da çalışma grubunuzun ülkemizde gerçekleşen etkinliklerini, ilan etmek istediğiniz burs, ödül, akademik iş imkanlarını veya konuk ettiğiniz matematikçileri basit bir veri girişi ile kolayca turkmath.org sitesinde ücretsiz duyurabilirsiniz. Sisteme giriş yapmak için gerekli bilgileri almak ya da görüş ve önerilerinizi bildirmek için iletişime geçmekten çekinmeyiniz. Katkı verenler listesi için tıklayınız.

Özkan Değer ozkandeger@gmail.com

DESTEK VERENLER

ja2019

31. Journees Arithmetiques Konferansı Organizasyon Komitesi

Web sitesinin masraflarının karşılanması ve hizmetine devam edebilmesi için siz de bağış yapmak, sponsor olmak veya reklam vermek için lütfen iletişime geçiniz.

ONLİNE ZİYARETÇİLER


©2013-2024 turkmath.org
Tüm hakları saklıdır