turkmath.org

Türkiye'deki Matematiksel Etkinlikler


02 Aralık 2016, 15:00


İstanbul Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği Bölüm Seminerleri

D-Modül Teorisinin Lokal Kohomolojiye Uygulamaları

Tuğba Yıldırım
İTÜ, Türkiye

Lokal kohomoloji teorisi ilk olarak 1961 yılında Alexander Grothendieck tarafından tanımlanmış olup tanımlandığı zamandan bu yana cebirsel geometri, cebirsel topoloji ve değişmeli cebir alanlarında çalışan pek çok araştırmacının ilgisini çekmiş, bu alanlardaki bir çok problemin çözümünde kullanılmıştır. Uzun yıllardır birçok araştırmacı lokal kohomoloji modüllerinin yapıları üzerine çalıştığı halde yine de bu yapılar halen tam olarak çözülebilmiş değildir. Lokal kohomoloji modüllerinin yapısının bu denli karmaşık ve anlaşılamaz olmasının en önemli nedenlerinden biri, bu modüllerin çoğu durumda $R$ üzerinde sonlu eleman tarafından üretilememesidir. Bu nedenle de lokal kohomoloji modüllerinin yapısını daha iyi kavramada geliştirilen stratejilerden biri de bu modüllerin ''daha küçük'' olduğu yani sonlu eleman tarafından üretilebildiği yapılar inşa etmektir. Bu bağlamda Lyubeznik, ! 1993 yılında yaptığı bir çalışmasında D- Modül (diferansiyel operatörler halkası üzerinde tanımlanan modüller) teorisini lokal kohomolojiye uygulayarak hem bu teoriyi değişmeli cebire uygulayan ilk kişi olmuş, hem de lokal kohomoloji modüllerinin sonluluk özellikleri ile alakalı pek çok önemli sonuç elde edebilmistir. Bu konuşmada bu iki temel teori hakkında temel kavramlar verilecek ve D- Modül teorisinin lokal kohomolojiye uygulamalarından bahsedilecektir..
Cebirsel Topoloji Türkçe
Matematik Mühendisliği B1-326

admin 20.03.2020

Yaklaşan Seminerler Seminer Arşivi
 

İLETİŞİM

Akademik biriminizin ya da çalışma grubunuzun ülkemizde gerçekleşen etkinliklerini, ilan etmek istediğiniz burs, ödül, akademik iş imkanlarını veya konuk ettiğiniz matematikçileri basit bir veri girişi ile kolayca turkmath.org sitesinde ücretsiz duyurabilirsiniz. Sisteme giriş yapmak için gerekli bilgileri almak ya da görüş ve önerilerinizi bildirmek için iletişime geçmekten çekinmeyiniz. Katkı verenler listesi için tıklayınız.

Özkan Değer ozkandeger@gmail.com

DESTEK VERENLER

ja2019

31. Journees Arithmetiques Konferansı Organizasyon Komitesi

Web sitesinin masraflarının karşılanması ve hizmetine devam edebilmesi için siz de bağış yapmak, sponsor olmak veya reklam vermek için lütfen iletişime geçiniz.

ONLİNE ZİYARETÇİLER


©2013-2024 turkmath.org
Tüm hakları saklıdır