turkmath.org

Türkiye'deki Matematiksel Etkinlikler


07 Aralık 2022, 14:00


İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü Seminerleri

Persistent Homolojiye Giriş

Tane Vergili
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye

Öklid uzayının sonlu bir alt kümesini düşünelim. Teknik olarak bu kümeye veri kümesi denir. Peki bu veri kümesini topolojik metotlar yardımıyla nasıl anlayabilir, analiz edebilir ve hatta elimizdeki diğer bir veri kümesi ile nasıl kıyaslayabiliriz? Bu konuşmada bu sorunun yanıtına kısa bir cevap vermeye çalışacağım. Öncelikle eldeki veri kümesine topolojik bir yapı kazandırmayı sağlayan yöntemlerden ikisi olan Čech ve Vietoris-Rips komplekslerinden ve bu komplekslere anlamlı olarak cebir yapıları karşılık getirecek olan simpleksel homoloji inşasından bahsedeceğim. Sonrasında ise bu cebir yapıları sayesinde veriyi işleme ve diğer veri ile kıyaslamayı mümkün kılacak olan persistent homolojiden bahsedeceğim.

 


NOT: Seminer Zoom Programı üzerinden online yapılacaktır. Katılmak isteyenlerin katılım bilgilerini alabilmeleri için "huseyinuysal@istanbul.edu.tr" adresine mail atmaları gerekmektedir.

Matematik Türkçe
Zoom

iu 05.12.2022

Yaklaşan Seminerler Seminer Arşivi
 

İLETİŞİM

Akademik biriminizin ya da çalışma grubunuzun ülkemizde gerçekleşen etkinliklerini, ilan etmek istediğiniz burs, ödül, akademik iş imkanlarını veya konuk ettiğiniz matematikçileri basit bir veri girişi ile kolayca turkmath.org sitesinde ücretsiz duyurabilirsiniz. Sisteme giriş yapmak için gerekli bilgileri almak ya da görüş ve önerilerinizi bildirmek için iletişime geçmekten çekinmeyiniz. Katkı verenler listesi için tıklayınız.

Özkan Değer ozkandeger@gmail.com

DESTEK VERENLER

ja2019

31. Journees Arithmetiques Konferansı Organizasyon Komitesi

Web sitesinin masraflarının karşılanması ve hizmetine devam edebilmesi için siz de bağış yapmak, sponsor olmak veya reklam vermek için lütfen iletişime geçiniz.

ONLİNE ZİYARETÇİLER


©2013-2024 turkmath.org
Tüm hakları saklıdır