turkmath.org

Türkiye'deki Matematiksel Etkinlikler

Prof.Dr. Orhan Şerafettin İÇEN

 

Kaynak: Işıkla Yazılmış Öyküler adlı TRT belgesel dizisi.

Orhan Şerafettin İçen (d. 5 Ekim 1920, Antalya - ö. 13 Haziran 1995, İstanbul)

5 Ekim 1920 tarihinde Antalya'nın Kaş ilçesinde, Çocuk Hastalıkları Mütehassısı Dr. Ali Sami İÇEN ve eşi Emine Nesime Hanım'ın ilk çocukları olarak dünyaya gelen Orhan Ş. İÇEN, Kırkağaç (Manisa) da başladığı ilk öğrenimini 1931 de İzmir'de tamamlamış ve orta öğrenimine Izmir'de devam ederek, Haziran 1938 de (sonradan Atatürk Lisesi adını alan) İzmir Erkek Lisesi'nin Fen kolundan mezun olmuştur. Yüksek öğrenimine 1938 yılında Paris'te Louis le Grand Lisesi'nin "Mathematiques Speciale" sınıflarında başlamış, ikinci Dünya Savaşının çıkması üzerine 1939 da yurda dönerek, İstanbul Üniversitesi'nde öğrenimini sürdürmüş ve 1942 yılında bu Üniversiteden 'Matematik-Astronomi Lisans' diploması almıştır. Aynı yıl Matematik Enstitüsü'ne Asistan olarak atanmış, 1943 te British Council tarafından verilen bir burstan yararlanarak İngiltere'ye Cambridge Üniversitesi'ne gitmiş ve yüksek öğrenimini orada sürdürmüş, ancak savaş koşullarına dayanamayarak hastalanmış ve 1946 yazında yurda dönmek zorunda kalmıştır.

Sağlığına kavuşup, 1947-48 yıllarında askerlik görevini yerine getirdikten sonra, Ekim 1950'de yüksek öğrenimine devam etmek üzere İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi bu kez Almanya'ya Göttingen Üniversitesi'ne gitmiş ve Mayıs 1955 te Prof.Dr. Theodor SCHNEIDER'in yanında Transandant Sayılar Teorisi konusunda hazırladığı doktora tezini (Eine Verallgemeinerung und Übertragung der Schneiderschen Algebraizitatskriterien ins p-adische mit Anwendung auf einen Transzendenzbeweis im p-adischeıı, J. Reine. Angew. Math., 198 (1957), 28-55.) tamamlayarak "Doktor" unvanını almıştır. Aynı yıl yurda dönerek yeniden İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Enstitüsü'nde Asistan olarak göreve başlamış, 1956'da bilgi ve görgüsünü arttırmak üzere izinli olarak Hamburg Üniversitesi'ne Prof.Dr.H.HASSE'nin yanına gitmiş, 1958 de Doçentlik tezini (Über die Charakterisierung der im arithmetischen Sinne algebraischen Funktionen,Ist. Univ. Fen Fak. Mec. Seri A, 33 (1968), 1-38.) tamamlayarak yurda dönmüş ve "Üniversite Doçenti" olarak atanmış, 1962 yılında 6 ay süreyle Freiburg im Breisgau'da Albert Ludwigs Üniversitesi'nde Th. SCHNEIDER'in yanında çalışmıştır; 1969'da aynı yere giderek gerçekleştirdiği 9 aylık bir çalışmanın ürünü olarak hazırladığı Profesörlük Takdim Tezini (Über die Funktionswerte der p-adicsh ellip-tischen Funktionen List. Univ. Fen Fak. Mec. Seri A, 36 (1971), 53-87) sunarak, 1970'te aynı kürsüde profesör kadrosuna atanmış ve bu görevini 1982'ye kadar sürdürmüştür.

Orhan Ş.İÇEN'in bilimsel araştırmaları, Fonksiyonlar Teorisi ile Sayılar Teorisinin birleştiği bir alan olan Transandantlık problemleri ile ilgilidir. $\pi$ ve $e$ gibi sayıların transandantlık incelemeleri, matematiğin en zor problemleri arasında yer almaktadır. 0.Ş.İÇEN'in bilimsel çalışmaları, bu alanda elde edilen kriterlerin uygulama alanlarını genişletmiş ve böylece birçok transandandik kanıtını aynı bir prensibe bağlama olanağı sağlayarak, matematiğe çok büyük katkıda bulunmuştur.

Türkiye'deki Transandant Sayılar Teorisi Ekolünün kurucusu olan Orhan Ş. İÇEN, Yüksek Lisans ve Doktora tezlerini yönetmiştir (Prof.Dr.Hülya ŞENKON, Prof.Dr. Bedriye M.ZEREN, Prof.Dr. Kamil ALNIAÇIK ve Prof.Dr. Mehmet H. ORYAN). TÜBİTAK Bilim ödülü sahibi olan O.Ş.İÇEN, bir süre Tübitak Bilim Adamı Yetiştirme Grubunda görev yapmış ve bunun dışında, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde Matematik Bölümü Başkanlığı, Cebir ve Sayılar Teorisi Kürsüsü ve Anabilim Dalı Başkanlığı, Nazım Terzioğlu Matematik Araştırma Merkezi Müdürlüğü gibi idari görevlerde de bulunmuştur. O'nun unutulmaz hizmetlerinden biri de, İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü Kütüphanesine yaptığı katkılarıdır.

Kaynak: Prof.Dr. Hülya ŞENKON, Orhan İçen: Hayatı ve Eserleri yazısı.

 

İLETİŞİM

Akademik biriminizin ya da çalışma grubunuzun ülkemizde gerçekleşen etkinliklerini, ilan etmek istediğiniz burs, ödül, akademik iş imkanlarını veya konuk ettiğiniz matematikçileri basit bir veri girişi ile kolayca turkmath.org sitesinde ücretsiz duyurabilirsiniz. Sisteme giriş yapmak için gerekli bilgileri almak ya da görüş ve önerilerinizi bildirmek için iletişime geçmekten çekinmeyiniz. Katkı verenler listesi için tıklayınız.

Özkan Değer ozkandeger@gmail.com

DESTEK VERENLER

ja2019

31. Journees Arithmetiques Konferansı Organizasyon Komitesi

Web sitesinin masraflarının karşılanması ve hizmetine devam edebilmesi için siz de bağış yapmak, sponsor olmak veya reklam vermek için lütfen iletişime geçiniz.

ONLİNE ZİYARETÇİLER


©2013-2024 turkmath.org
Tüm hakları saklıdır